Makowiec- warkocz

12/23/2015



Jedno z najbardziej lubiany świątecznych ciast w mojej rodzinie, Makowiec na cieście krucho-drożdżowym, w formie warkocza.  Przepis znaleziony w maminych kuchennych zbiorach. 


Składniki:                                                               Masa makowa:
350 g mąki                                                              400 g maku 
40 g drożdży                                                           800 ml mleka
3 łyżki kwaśniej śmietany                                      3 jaja
1/2 laski wainilii                                                     1/3 szklanki cukru
2 czubate łyżki cukry pudruu                                 100 g masła
2 jajka                                                                     100 ml miodu
2 żółtka                                                                   50 g migdałów
1/4 łyżeczki soli                                                       laska wanilii
120 g masła                                                             100 g orzechów włoskich
                                                                                100 g rodzynek
                                                                                50 g skórki pomarańczy


Jak zrobić?
1. Mak płukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować około 35 minut, odsączyć i zmielić trzykrotnie. Roztopić masło, dodać miód, posiekane orzechy i rodzynki, skórkę mak. Podgrzewać 20 minut, mieszając. Ostudzić, dodać do masy żółtka utarte z wanilią i cukrem oraz pianę z białek.
2. Masło posiekać z mąką, cukier puder, wanilie, żółtka i sól. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować. Obłożyć masą, zwinąć, odstawić na godzinę. ( Jeśli nie wiecie jak zrobić warkocz, odsyłam tutaj). Piec około godziny w 170 stopniach.

***
Jeśli robicie makowiec tradycyjny, można oczywiście ciasto po wystygnięciu polać lukrem bądź dodać też posypkę czy posypać cukrem pudrem
 
Powodzenia!


You Might Also Like

0 komentarze

Like us on Facebook