Ciasto marchewkowe z rodzynkami
1/24/2016
Nie ma nic lepszego na długie, zimowe wieczory niż ciasto marchewkowe z nutą cynamonowo- rodzynowego szaleństwa. Przepis - dla tych, którzy przepadają za nieco niekonwencjonalnymi wypiekami!
Składniki:
500 g startej marchewki 100 g rodzynek
250 g mąki pszennej 2 łyżki miodu
50 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody
3/4 szklanki oleju szczypta soli
4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru cynamon
Jak zrobić?
1. Najpierw ścieramy marchew na drobnych oczkach, Następnie do miski wsypujemy suche składniki i dokładnie je mieszamy ( oprócz soli i cukru ;)).
2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
3. Kolejnym zadaniem będzie dodanie do piany z białek żółtek, oleju, a także miodu i cukru. Następnie delikatnie łączymy składniki ( można zrobić to mikserem, na wolnych obrotach)
4. Łączymy nasze suche i mokre składniki, na koniec dodajemy rodzynki u startą marchew
5. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni i pieczemy od 35 do 45 minut.
***
opcjonalnie można dodać przyprawę korzenną oraz orzechy/ skórki kandyzowanej pomarańczy
Powodzenia!
0 komentarze