Ciasto marchewkowe z rodzynkami

1/24/2016



Nie ma nic lepszego na długie, zimowe wieczory niż ciasto marchewkowe z nutą cynamonowo- rodzynowego szaleństwa. Przepis - dla tych, którzy przepadają za nieco niekonwencjonalnymi wypiekami!


Składniki:

500 g startej marchewki                      100 g rodzynek 
250 g mąki pszennej                            2 łyżki miodu 
50 g mąki pełnoziarnistej                    1 łyżeczka sody 
3/4 szklanki oleju                                szczypta soli                                         
4 jajka                                                   1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru                                          cynamon


Jak zrobić?

1. Najpierw ścieramy marchew na drobnych oczkach,  Następnie do miski wsypujemy suche składniki i dokładnie je mieszamy ( oprócz soli i cukru  ;)). 
2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. 
3. Kolejnym zadaniem będzie dodanie do piany z białek żółtek, oleju, a także miodu i cukru. Następnie delikatnie łączymy składniki ( można zrobić to mikserem, na wolnych obrotach)
4. Łączymy nasze suche i mokre składniki, na koniec dodajemy rodzynki u startą marchew
5. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni i pieczemy od 35 do 45 minut. 

*** 
opcjonalnie można dodać przyprawę korzenną oraz orzechy/ skórki kandyzowanej pomarańczy 


Powodzenia! 

 

You Might Also Like

0 komentarze

Like us on Facebook